Течности

Добре дошли в света на автомобилните течности, без които Вашата кола не би могла да работи ефективно и да отключи пълния си потенциал. Правилното функциониране на автомобила до голяма степен зависи от правилния избор на автомобилна течност. 

При нас ще откриете най-различни предложения, като залагаме единствено на доказани и сигурни производители. Ще намерите най-важните видове автомобилни течности, включително:

Кои са най-важните течности на вашия автомобил 

Когато става въпрос за поддръжка на автомобила, обикновено се съсредоточаваме върху спирачната система, горивната система, гумите и трансмисията. Тези системи са безспорно важни, но ако пренебрегнем течностите, без значение колко добре сме поддържали другите системи, нашето превозно средство няма да функционира правилно.

 Шестте основни течности, които са от съществено значение за поддържането на автомобила в безупречно състояние:

Моторно масло:

Това е най-важната течност за автомобила, тъй като намалява триенето между металните части в двигателя и гарантира, че всички негови компоненти ще работят ефективно и синхронно. Освен това моторното масло предпазва движещите се части на двигателя от прегряване, корозия и замърсяване.

Хидравлична течност:

Друга важна течност, която поддържа автомобила ви в отлично състояние, е течността за сервоуправление или както се нарича още "хидравличната течност". Тази течност предава мощност към кормилната система и ви позволява да маневрирате с волана без усилие. Ако забележите трудности при маневриране, е важно да проверите нивото на хидравличната течност.

Трансмисионна течности

Тази течност има същата функция като моторното масло - да защитава и охлажда металните компоненти на трансмисията.

Спирачна течност:

Всеки автомобил изисква спирачна течност, без която не може да спре правилно. Затова, ако усетите проблеми със спирането, трябва да проверите нивото на спирачната течност.

Охлаждаща течност:

Този флуид се състои от смес от вода и антифриз и се съхранява в радиатора, за да поддържа двигателя охладен. Ако нивото на охлаждащия флуид е ниско, автомобилът може да прегрее.

Затова е важно редовно да проверявате нивото на охлаждащия флуид и да го допълвате при необходимост. Също така, трябва да бъдете внимателни при добавянето на нов охладител, за да не преливате радиатора.

В случай на загуба на охлаждаща течност, може да има проблем със системата за охлаждане, който трябва да се поправи от професионалист. Винаги следва да следвате указанията на производителя на автомобила относно поддръжката на системата за охлаждане, за да предотвратите евентуални проблеми с прегряване на двигателя. 

Течност за чистачки:

Тази течност не влияе директно на работата на автомобила, но е от съществено значение за вашата безопасност при шофиране, като поддържа предното стъкло чисто.

Този вид течност се нарича течност за чистачки на предното стъкло или стъклочистачка и се използва за почистване на предното стъкло на автомобила от прах, мръсотия, наслоявания и други замърсявания. Без тази течност шофирането по време на дъжд или лоши метеорологични условия може да бъде опасно поради намалена видимост.

Течността за чистачки на предното стъкло се съчетава с почистващо действие на чистачките и помага за отстраняване на замърсявания, които могат да пречат на вашата видимост по време на шофиране. Тя трябва да бъде редовно попълвана в резервоара за течност на автомобила, за да се осигури нейната наличност винаги, когато се налага използването й.

Така че, важно е да се грижите за този вид течност и да осигурите, че винаги имате достатъчно количество от нея, за да поддържате чистотата на предното стъкло на вашето превозно средство и да подобрите вашата безопасност по време на шофиране. 

Всяка една от гореспоменатите автомобилни течности можете да откриете в онлайн каталога на AutoMarks! Насладете се на гарантирано качество и произход на целият каталог от течности за Вашия автомобил.