Антифриз

Изберете правилния антифриз за Вашия автомобил от широката гама предложения, които ще намерите в AutoMarks.

Какво представлява антифриз?

Антифризът е от изключителна важност за да предпазите Вашия автомобил от прегряване. В миналото са били популярни и други охладителни течности, като например чиста, дестилирана вода. Честата практика при антифризите е било те да се наливат единствено в зимни условия, за да се предотврати замръзването на охладителната течност.

От тук произлизат и отделните категории, с които някои доставчици, та дори и производители, работят. Според разделението, концентратът е наричан антифриз, а разтворът му се нарича “охладителна течност”. Имайте го предвид при разчитане на етикетите по опаковките с антифриз.

Днес, всички автомобили се карат целогодишно с антифриз. Еволюцията при охладителните течности е довела до дълъг живот и запазване свойствата им, което отстранява нуждата от честата им смяна.

Вашият надежден партньор за антифриз

При нас можете да се насладите на различни видове антифриз, като всички наши предложения са прецизно подбрани:

  • Традиционен;
  • Карбоноксилатен - OAT;
  • Хибридни антифризи - HOAT;
  • Лобридни - SOAT;

Можете да се насладите на конкурентни и достъпни цени, които превръщат висококачествения антифриз във възможност за всеки. Независимо какъв автомобил управлявате или какъв е бюджета Ви, при нас ще откриете правилното решение.

Защо антифризът е от ключово значение?

Антифризът е критичен компонент за двигателя на Вашия автомобил, защото помага за регулиране на температурата му и го предпазва от прегряване.

Когато завъртите ключа и стартирате двигателя, горивото в резервоара на Вашия автомобил се запалва, което създава енергия и топлина. Тази топлина може да бъде много интензивна и без начин да я регулирате, Вашият двигател бързо ще прегрее и ще причини сериозни щети.

Ето къде идва антифризът. Антифризът е специално формулирана течност, която се смесва с вода и се излива в радиатора на Вашия автомобил. Радиаторът е компонент, който е проектиран да помага за разсейването на топлината от двигателя. Докато двигателят се нагрява, антифризът абсорбира част от топлината и я отвежда от двигателя към радиатора, където може да се разсее във въздуха.

Но антифризът не е просто течност за пренос на топлина. Той също така е проектиран да предпазва водата в охладителната система на Вашия автомобил от замръзване при ниски температури. Без антифриз водата в радиатора и блока на двигателя на Вашия автомобил може да замръзне, причинявайки сериозни щети на двигателя.

В допълнение към предотвратяването на замръзване и регулирането на температурата на двигателя, антифризът съдържа и добавки, които помагат за предотвратяване на корозия и износване в охладителната система на двигателя. С течение на времето, без подходящи нива на антифриз, компонентите на охладителната система, като радиатора, маркучите и водната помпа, могат да се корозират или повредят, което може да доведе до течове и прегряване на двигателя.

Полезни съвети

  • Не доливайте концентрат - това може да причини промени в летливостта на охладителната течност и да понижи способността и за топлообмен. В резултат, моторът може да прегрее, причинявайки щети.
  • Внимателно подбирайте правилният антифриз - Охладителните системи са далеч по-сложни от преди и често се нуждаят от конкретни параметри на охладителната течност. Купувайте антифриз който да отговаря на препоръките на производителя на Вашият автомобил.
  • Не смесвайте антифризи - Не доливайте антифриз от различи производители. Това също може да доведе до промяна на свойствата на охладителната течност. Ако е необходимо доливането на течност, долейте от същият антифриз, който вече е във Вашия автомобил.

Концентрат или готова течност?

Често пред клиентите стоят въпроси относно правилния избор. Най-честата дилема е между концентрат или охладителна течност готова за употреба.

За начинаещите шофьори бихме препоръчали готовата течност. Важно е много прецизно да се спази съотношението между вода и концентрат за да има Вашата охладителна течност правилните свойства на летливост и топлообмен, както и дълготрайност.

Ако не се чувствате сигурни в способността си да разредите концентрата в правилни пропорции, купете си течност готова за употреба, или се възползвайте от услугите на техници.