МЕНЮ
КОЛИЧКА

Агро / Строителни

Агро / Строителни

Както за класическите автомобили, така и за тракторите и аналогична специализирана техника се отнася изискването за съхранение на мощността и гарантиране дълготрайния им живот.

Тракторите работят в условия изискващи по-специални характеристики на двигателя. Характерно за тях е неравномерно натоварване на двигателя, което променя скоростта на коляновия вал.

Един от най-важните компоненти от грижата за двигателя е правилно подбраното моторно масло. То трябва да притежава високо качество и винаги да се поддържа в точните количества.

Какво масло да изберете за трактора ?

  • Основен източник на информация относно избора на масло е ръководството за обслужване на вашия трактор. Производителят предоставя конкретни препоръки за видовете масла, които отговарят на изискванията на двигателя и другите системи.
  • Най-важно е маслото да отговаря на спецификациите, препоръчани от производителя на трактора. Спецификацииите определят необходимия вискозитет, качество и изисквания към добавките. Някои трактори изискват масло, което отговаря на стандарта за тракторни масла (UTTO).
  • Запознайте се с различните типове масла, като двигателни масла, трансмисионни масла, хидравлични масла и масла за мокри съединители. Има масла, наречени "многофункционални," които могат да бъдат използвани за няколко от тези приложения.
  • Според условията в които работи трактора - високи температури, влажност или прах, изберете масло, което е устойчиво на такива фактори. Има масла, които са разработени специално за тежки работни условия.
  • При избор на масло се обръщайте към утвърдени марки с добра репутация. Качествените масла са често предпочитани, тъй като осигуряват по-добра защита и производителност.

Изисквания към моторните масла за селскостопанска техника

За тежкотоварната машина е особено важно да се избере качествено масло. Някои от основните изисквания са стабилна и висококачествена работа на добавките за осигуряване на чистота на двигателя.

  • защита срещу износване на частите на двигателя – силен маслен филм, който да служи като защита срещу триене, а също така да устоява на въздействието на киселините, образувани по време на изгарянето на горивото;
  • добра температурна стабилност – да предпазва буталото от прегряване;
  • антикорозионен ефект при работа на двигателя и дълги прекъсвания;
  • осигурява студен старт на двигателя и достатъчен ефект на смазване при екстремни условия на работа.

Какви видове тракторно масло се използват?

Минерално масло - извлича се от суров нефт, поради което при повишена температура или налягане маслото губи първоначалните си свойства. 

Синтетично масло -  липсват елементи, които се влияят от повишени температури; маслото не оставя утайка и окисление върху повърхностите; не се сгъстява при ниски температури – започва да действа веднага след стартиране на двигателя.

Масла за селскостопанска техника

За селскостопанска техника се използват различни видове масла за различни компоненти на машините.

Смазочни масла за трансмисии UTTO (Universal Tractor Transmission Oil)

Смазочните масла за трансмисии UTTO са специално формулирани продукти, предназначени за различни функции в тракторните системи. Използват се в трансмисии, хидравлични системи и мокри съединители на селскостопански и строителни машини. Някои от характеристиките и функциите на UTTO масла са: отлична устойчивост на оксидация, добра съвместимост с уплътненията, отлична защита на металните части от ръжда и корозия във влажни и аграсивни среди.

Многофункционални смазочни масла STOU (Super Tractor Oil Universal)

Многофункционалните смазочни масла STOU са предназначени за универсална употреба в селскостопански машини, предлагайки обхватна защита и функционалност. Тези масла са разработени, за да покрият различни приложения в тракторите, включително трансмисии, хидравлични системи, мокри съединители и двигатели. Те отговарят на стандартите и изискванията, които селскостопанската техника изисква.

Какви замърсители попадат в моторното масло в зависимост от условията на работа?

Моторното масло може да се замърси с различни вещества, които могат да влошат неговата ефективност. Най-често срещаните замърсители в моторното масло, техният произход и потенциалното въздействие, са посочени както следва:

Мръсотия и прахови частици - Един от основните замърсители, в моторното масло, са мръсотията и праховите частици. Въпреки въздушните филтри и други защитни мерки, малки частици все пак могат да попаднат в двигателя, където да се смесят с маслото. Тези замърсители действат като абразивни агенти, което води до увеличаване на триенето и до потенциални повреди на критичните компоненти на двигателя и ускоряват износването на двигателя. Повишената концентрация на метални частици в маслото може да означава прекомерно износване или неизправен компонент в двигателя.

Странични продукти от изгарянето - По време на процеса на горене в моторното масло могат да попаднат странични продукти, като сажди, въглерод и неизгоряло гориво. Тези замърсители се образуват, когато двигателят работи при тежки условия, продължителна работа на празен ход, движение на празен ход или шофиране при високо натоварване. Страничните продукти от изгарянето могат да допринесат за сгъстяване на маслото, намаляване на ефективността на смазване и увеличаване на отлаганията в двигателя.

 Влага и конденз - Влагата може да се натрупа в моторното масло поради няколко фактора - кратки пътувания, студени стартове и условия на околната среда. Кондензация може да възникне, когато температурните колебания предизвикат образуване на водни пари и събирането им в двигателя. Замърсяването с влага може да доведе до окисляване на маслото, корозия на вътрешните части на двигателя и намалени смазочни свойства.

Изтичане на охлаждаща течност - При дефектно уплътнение, пукната цилиндрова глава или повреден блок на двигателя охлаждащата течност може да изтече в моторното масло. Замърсяването с охлаждаща течност се разпознава по млечния вид на моторното масло. Охлаждащата течност в маслото може да доведе до намален вискозитет на маслото, намалени смазочни свойства и потенциална повреда на лагерите на двигателя и други компоненти.

 Разреждане на горивото - При проблеми с горивните инжектори, прекомерен празен ход или кратки цикли на шофиране, които не позволяват на двигателя да достигне оптималната си работна температура, е възможно изгоряло гориво да попадне в картера и да се смеси с моторното масло. Разреждането на горивото може да намали вискозитета на маслото, да влоши смазването и да компрометира способността на маслото да защитава компонентите на двигателя.

Какъв е срокът годност на моторните масла?

В повечето случаи моторните масла са проектирани за период от време – между 2 и 5 години, без отваряне. Установени са редица фактори, които могат значително да повлияят на този срок на годност.

Срокът на годност на моторните масла започва да тече от момента на производството им, а не от момента на закупуване или начало на използване. Важно е винаги да проверявате датата на производство върху опаковката на маслото.

Ние в Automarks.bg считаме че съхранението играе съществена роля при определяне на срока на годност на моторните масла. Правилното съхранение включва съхраняване на маслата на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Излагането на топлина и светлина може да предизвика химически реакции в маслото и да влоши качеството му.

Контейнерите винаги трябва да се съхраняват плътно затворени, за да се предотврати замърсяване и влошаване на качеството им, под въздействието на въздуха. Ако съхранявате двигателно масло за продължителен период от време, е необходимо да проверите за промени в цвета, консистенцията или миризмата. Ако маслото има странна миризма или е потъмняло и се е сгъстило, това може да е признак, че се е развалило.

След като контейнерът с масло бъде отворен, срокът на годност на маслото се съкращава драстично. Отвореното моторно масло е склонно да се окислява и разгражда по-бързо поради въздействието на въздуха. Ето защо е изключително важно да отваряте моторното масло, само когато планирате да го използвате незабавно и да не съхранявате отворени продукти за дълъг период от време.

Колко често трябва да се сменя маслото?

Маслото трябва да се сменя в съответствие с инструкциите за експлоатация на автомобила. Производителят на двигателя определя параметрите за смяна на маслото и за качествата, на които то трябва да отговаря.

Обикновено се препоръчва определен пробег или времеви интервал. При неблагоприятни условия (техният списък може да се намери в инструкциите), маслото трябва да се сменя по-често. 

По какво се различават качествените масла?

Не всички масла, принадлежащи към една и съща категория API или ACEA, са еднакви. За най-високата категория за качество днес, може да се счита това,което е преминало пълна серия от тестове на двигателя. Някои масла отговарят само на минималните изисквания.

Други могат да бъдат значително по-добри, защото съдържат по-ефективни добавки. Съответно такива продукти попадат в елитната ценова категория. Те осигуряват изключително надеждна защита на двигателя и по-дълъг живот на автомобила.

CASTROL CRB MULTI CI-4/E7 15W40 20L
-35 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: CRB MULTI 15W40 CI-4 20L
CASTROL CRB MULTI 15W-40 CI-4/E7 е многофинкционално минерално двигателно масло за тежкотоварни автомобили.Подходящ е за употреба при високоскоростни 4-тактови дизелови мотори, които използват широк спектър качествени горива.Маслото е съвместимо с дизелови двигатели, оборудвани със системи за ре..
225.60 лв. 349.70 лв.
Купи
CASTROL CRB TURBOMAX 10W40 E4/E7 20L
-35 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: CRB TURBOMAX 10W40 E4/E7 20L
Масло Castrol CRB TURBOМAX 10W40 E4/E7  е усъвършенствано моторно масло, препоръчано за употреба в дизелови двигатели с естествена аспирация и турбокомпресор, монтирани в търговски и тежкотоварни превозни средства.ACEA E4, E7;API CI-4;MB-Approval 228.5;MAN M 3277;Volvo VDS-3;RVI RLD-2;Cummin..
237.50 лв. 368.15 лв.
Купи
CASTROL TRANSMAX AGRI MP PLUS 10W30 20L
-35 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: TRANS AGRI MPP 10W30 20L
CASTROL TRANSMAX AGRI MP PLUS 10W30 е масло, което осигурява висока мощност и защита за двигателя, трансмисията, мокрите спирачки, хидравликата и предните мостове.ОТГОВАРЯ ИЛИ НАДВИШАВА ИЗИСКВАНИЯТА НА СТАНДАРТИТЕ:     API CF-4/SF/GL-4;    Massey Ferguson M1145;&nb..
301.40 лв. 467.20 лв.
Купи
CASTROL VECTON FUEL SAVER E6/E9 5W30 20L
-35 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: VECTON FS E6/E9 5W30 20L
Castrol VECTON Fuel Saver 5W-30 E6/E9 с технологията System Pro Technology е съвременно напълно синтетично моторно масло за тежко натоварени дизелови двигатели, отговарящи на изискванията за емисии от Euro I до Euro VI. Подходящо е за двигатели със или без филтри за частици, за повечето двигател..
335.00 лв. 519.25 лв.
Купи
CASTROL VECTON LONG DRAIN E7 10W40 20L
-40 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: VECTON LD E7 10W40 20L
Castrol VECTON Long Drain 10W-40 E7 със System Pro Technology е съвременно напълно синтетично моторно масло за тежко натоварени дизелови двигатели, за употреба във високооборотни 4-тактови дизелови двигатели, работещи с горива с различно качество. Съвместимо е с дизелови двигатели, оборудван..
248.00 лв. 411.70 лв.
Купи
COMMA TRANSFLOW AD 10W40 20L
-40 %
Производител: COMMA Модел: TRANSFLOW AD 10W40 20L
Mасло COMMA TRANSFLOW AD 10W40 е полусинтетично моторно масло за високопроизводителни дизелови двигатели със и без турбокомпресор. COMMA TransFlow AD 10W40 е подходящо за смесен парк от тежкотоварни превозни средства. Спецификация:ACEA A3/B4 E7;API CI-4 SL ;Volvo VDS-3; Renault RLD2; MB 228.3, MB 22..
198.50 лв. 329.50 лв.
Купи
COMMA TRANSFLOW SD 15W40
-35 %
Производител: COMMA Модел: TRANSFLOW SD 15W40 20L
Масло TRANSFLOW SD 15W40 е минерално двигателно масло подходящо е за бензинови и дизелови превозни средства, включително за двигатели с впръскване на гориво, много клапани и турбокомпресори.Спецификация:ACEA A3/B4 E7, API CI-4 SL, MB 228.3, MB 229.1, MAN 3275, Volvo VDS-3, Cummins CES 20071/72/76/..
175.00 лв. 271.25 лв.
Купи
Cyclon Magma X-100 10W40 60L
-40 %
Производител: CYCLON Модел: Magma X-100 10W40 60L
Моторно масло с висока производителност, модерни, синтетични смеси, разработени за бензинови, дизелови и LPG двигатели. Те са много подходящи за запазване на първоначалната производителност на двигателя благодарение на техните всесезонни свойства против износване при тежки работни условия (като висо..
405.00 лв. 672.30 лв.
Купи
MANNOL CLASSIC 10W40 20L
-40 %
Производител: MANNOL Модел: 211081
MANNOL CLASSIC 10W40 е универсално естер-съдържащо HC-синтезирано двигателно масло за съвременни бензинови и дизелови двигатели с и без турбокомпресор, както многоклапанни, така и директно впръскване, включително "стари" марки и автомобили с голям пробег. Проектиран според изискванията на ев..
145.00 лв. 240.70 лв.
Купи
MANNOL DIESEL 15W40 20L
-35 %
Производител: MANNOL Модел: MN 7402-20
Високо рафинирано минерално моторно масло от икономична класа за силно ускорени дизелови двигатели с и без турбокомпресор. Подходящ за двигатели с голям пробег, работещи при различни работни условия. Предназначен за максимална защита на дизелови двигатели от широк автомобилен парк (леки автомобил..
144.90 лв. 224.59 лв.
Купи
MANNOL DIESEL 15W40 5L MANNOL DIESEL 15W40 5L
-40 %
Производител: MANNOL Модел: MN 7402-5
Високо рафинирано минерално моторно масло от икономична класа за силно ускорени дизелови двигатели с и без турбокомпресор. Подходящ за двигатели с голям пробег, работещи при различни работни условия. Предназначен за максимална защита на дизелови двигатели от широк автомобилен парк (леки автомобил..
40.50 лв. 67.20 лв.
Купи
MANNOL DIESEL EXTRA 10W40 20L
-35 %
Производител: MANNOL Модел: MN 7504-20
Иновативно универсално моторно масло, съдържащо естери на хидросинтетична основа за дизелови двигатели, както нови, така и "стари" марки и с голям пробег. Специално проектиран за двигатели с турбокомпресор.Свойства на продукта: - Естерна технология и хидросинтетична основа с разширен диапазон от в..
149.90 лв. 232.34 лв.
Купи
Показва 1 до 12 от 167 (14 страници)