МЕНЮ
КОЛИЧКА

Моторни масла

Моторни масла

Като име с години опит, AutoMarks предлага висококачествени автомобилни масла с доказан произход от водещи производители, като Castrol, Motul, Bardahl, Total, Elf и много други. В нашя магазин за моторни масла ще откриете масла с най-различни вискозитети, включително 5W-20, 10W-30, 10W-40, 15W-40, 15W-50, 0W-30, 5W-40, 5W-30 и други, както и сертифицирани решения по SAE и ACEA:

С правилното автомобилно масло можете да удължите живота на вашата кола и да се насладите на по-комфортно и надеждно пътуване. Нашите висококачествени масла са специално формулирани, за да отговорят на нуждите на съвременните коли, осигурявайки максимална защита и производителност. При нас можете да откриете висококачествени двигателни, трансмисионни и хидравлични масла.

Автомобилното масло е ключов компонент, който не само смазва движещите се части на вашето превозно средство, но също така охлажда, почиства и уплътнява, предпазвайки го от повреда.

 • ACEA - European Automobile Manufacturers' Association (Европейска асоциация на автомобилните производители), отговаря за унифицирането на моторни масла по технически показатели, които стандартизират фирмените одобрения.
 • SAE - SAE, акронимът на Обществото на автомобилните инженери, отговаря за създаването на система за класификация, базирана единствено на вискозитета на маслото.

Независимо дали търсите минерални, синтетични или полусинтетични масла- при нас ще намерите правилния избор. 

Ако пък сте собственик на дизелови автомобили ново поколение, препоръчително е да се възползвате от добавка “адблу” за дизелови двигатели. Но не забравяйте да обърнете специално внимание на препоръките от производителя за маслата и добавките.

Със своята важна роля за поддържането на двигателя в отлично състояние, моторните масла се превърнаха в неотделима част от поддръжката на всеки автомобил. Те смазват и защитават двигателя, осигурявайки му нужната функционалност и продължителност.

Но сред всички различни видове и марки масла, как да изберем правилното за нашето превозно средство? Този текст ще ви насочи към правилния избор на моторно масло, като разгледа различните видове, критерии и съвети за поддръжка.

Видове моторни масла

Съобразно предназначението си, моторните масла се разделят на три основни категории: моторни, хидравлични и трансмисионни. Също така, съществуват варианти, специално разработени за дизелови или бензинови двигатели, както и универсални масла, предназначени за употреба и в двете вида двигатели.

Важно е да забележим, че тези масла се създават чрез комбиниране на петролни или газови базови суровини, и техният състав може да бъде минерален, синтетичен или полусинтетичен.

Всеки от тези продукти има свой уникален състав, спецификации и формула, която се допълва с специални течности и присадки, с цел подобряване на техните смазочни свойства. Тези допълнителни съставки значително подобряват качествата на маслата, предоставяйки по-ефективна защита на двигателя и увеличавайки неговия живот. Този процес на подобрение и иновация обаче може да отрази и на цената на продуктите, като по-висококачествените масла най-често са по-скъпи, но същевременно осигуряват по-добра производителност и защита за двигателя.

Според сезона

Различните двигателни масла се различават в зависимост от сезона. За студените зимни месеци, предпочитайте масла с по-ниска вискозност, обикновено отбелязани с "W" след числата, което указва "зимно". За топлите летни месеци, можете да използвате масла с по-висока вискозност.

Според вида двигател - дизелови и бензинови двигатели

Видът на двигателя също определя избора на моторно масло. Бензиновите и дизеловите двигатели изискват различни видове масла, създадени специално за тях. Важно е да следвате производителските препоръки за конкретния вид двигател.

Според вида на превозното средство

Различни превозни средства като автомобили, мотоциклети, камиони и автобуси изискват специфични масла, предназначени за тяхната употреба. Тези масла имат различни характеристики, за да отговорят на специфичните изисквания на всяко превозно средство.

Според състава и вискозитета

Моторните масла могат да бъдат минерални, синтетични или полусинтетични. Минералните масла са подходящи за по-стари автомобили, докато синтетичните предлагат по-добра защита и ефективност за новите автомобили. Съществува още и полусинтетично масло. Полусинтетичните масла представляват компромис между двете опции.

 • 10W40 моторно масло: 10W40 маслата са популярен избор, който предлага добро покритие на различни температурни условия. Числото "10" представлява вискозитетта на маслото при ниски температури (зимен старт), като по-ниска стойност означава по-добра текучест при студени условия. Числото "40" представлява вискозитетта при високи температури (работна температура). Това масло е подходящо за автомобили в умерени климатични условия и се използва често за по-стари двигатели.
 • 5W40 моторно масло: 5W40 маслата предоставят отлично смазване при ниски температури, благодарение на ниския вискозитет "5" при студени стартове. Същевременно, при работна температура, вискозитетът "40" осигурява стабилност на маслото при високи натоварвания и температури. Този тип масло е подходящ за автомобили, които използват масло с разширен интервал за смяна и работят в различни климатични условия.
 • 5W30 моторно масло: 5W30 маслата се отличават с по-ниска вискозитет при ниски температури (вдигане на студен старт), като "5" е по-ниска стойност, което ги прави идеални за студени климатични условия. Този тип масло съчетава ниската вискозитет при студен старт с добра устойчивост при високи температури. 5W30 маслата са чест избор за съвременни автомобили и двигатели с по-нисък разход на гориво, тъй като подпомагат подобрената ефективност на двигателя.

На пазара с моторни масла има много известни марки и производители, предлагащи разнообразни продукти за различни видове превозни средства и изисквания. Някои от основните и уважавани брандове, предлагащи моторни масла, включват:

 1. Castrol - Castrol е световно известен производител на моторни масла с дългогодишен опит и широка гама продукти.
 2. Mobil 1 - Продуктите на Mobil 1 се отличават с високо качество и се използват често във високопроизводителни автомобили.
 3. Shell - Shell предлага масла под марката Shell Helix, които са добре приети и подходящи за различни видове двигатели.
 4. Valvoline - Valvoline предоставя масла с различни характеристики, подходящи за разнообразни автомобили.
 5. Total - Total предлага синтетични и минерални масла, които се използват широко по света.
 6. Pennzoil - Pennzoil предлага масла, разработени за постигане на висока производителност и защита на двигателя.
 7. Motul - Motul е известен със своите продукти, предназначени за спортни автомобили и високи натоварвания.
 8. AMSOIL - AMSOIL се фокусира върху синтетичните масла и предлага разнообразни продукти за различни видове двигатели.

Тези марки са само някои от най-популярните и утвърдени на пазара с моторни масла. При избора на масло за вашия автомобил, е важно да се консултирате с ръководството на производителя на превозното средство и да изберете продукт, който отговаря на неговите изисквания и нужди.

Какво означават обозначенията на маслата

Обозначенията на маслата означават вискозитета им или тяхната способност да се стичат. Например, маркировката "10W-40" означава, че маслото е разработено, за да има ниско вискозитет при студени температури (10W) и по-висок вискозитет при високи температури (40).

Това означава, че маслото ще се стича по-лесно при студени условия, което помага за бързото стартиране на двигателя, и че ще предоставя достатъчно смазване при високи температури, което ще предпази двигателя от износване.

Типични обозначения за вискозитет на маслата включват числени стойности от 0 до 60. Най-ниските числа (като 0W или 5W) означават много нисък вискозитет при студени температури, което е полезно за двигатели, които трябва да бъдат стартирани при ниски температури.

В маслото с по-висока числова стойност при студени температури (като 15W или 20W) вискозитетът е по-висок и стичането на маслото е по-бавно, което може да бъде повредено за двигатели при ниски температури.

На второ място, обозначението се състои от буквата "W", която означава "зима" и указва, че маслото е подходящо за употреба при ниски температури.

Следващата число или буква (например "10W" или "20W") е вискозитетът на маслото при студени температури, докато последното число (например "40") е вискозитетът на маслото при високи температури. По-високите числени стойности (като 40 или 50) означават по-висок вискозитет при високи температури, което е полезно за двигатели, които работят при повишени температури или изпитват високо натоварване.

Общо казано, по-ниското число преди "W" указва ниската вискозитет при студени температури, а по-високото число следващо число указва вискозитетът на маслото при високи температури. Типичните обозначения за вискозитет на маслата се състоят от две части, разделени със символа "W".

Първата част от обозначението се отнася до "зимната" вискозитетност на маслото и се измерва при студени условия. Числото пред символа "W" указва вискозитета на маслото при ниски температури. Например, масло с обозначението "10W" ще има по-нисък вискозитет при студени условия от масло с обозначението "20W".

Втората част от обозначението се отнася до вискозитетността на маслото при високи температури и се измерва при определена температура. Числото, поставено след символа "W", указва вискозитета на маслото при тази температура. Например, масло с обозначението "10W-40" ще има по-висок вискозитет при високи температури от масло с обозначението "10W-30".

Общо взето, по-ниското число пред символа "W" указва, че маслото има по-нисък вискозитет при студени условия, което позволява по-лесно стартиране на двигателя при ниски температури и по-добро смазване на компонентите на двигателя. По-високото число, след символа "W", указва, че маслото има по-висок вискозитет при високи температури, което осигурява достатъчно смазване и предпазва двигателя от износване при високи температури.

Кога трябва да се смени маслото

Смяната на моторното масло е важна процедура за поддържане на двигателя в добро състояние. Производителят на автомобила предоставя препоръки за интервалите на смяна, но те обикновено варират между 5 000 и 10 000 километра.

Когато става въпрос за смяна на е добре да се имат предвид препоръките от производителя. Обикновено е желателно маслото да се подменя на около 10 хиляди километра, но това зависи и от неговия състав.

Освен това е добре да осигурите смяна на маслото при продължително заседяване на автомобила. Например, ако автомобила не се кара една година, макар да не са изминати нужните километри с автомобила за смяна на маслото, то е добре да се подмени.

Съвети за избора на моторно масло

При избора на подходящо моторно масло трябва да вземете предвид фактори като видът на двигателя, климатичните условия и изискванията на производителя. Винаги следвайте производителските указания и използвайте масло от доверен производител.

Каква е ролята на различните моторни масла

Ролята на различните моторни масла включва:

 1. Смазване: Двигателно масло се иползва за смазване на движещите се части в двигателя. Те създават маслен филм, който намалява триенето между частите и предотвратява техният износ и повреди.
 2. Охлаждане: Помагат за отвеждане на излишната топлина от двигателя. Те абсорбират топлината от горивната смес и я разпръскват в по-голяма повърхност, където може да се охлади по-ефективно.
 3. Почистване: Съдържат детергенти и диспергенти, които помагат за почистване на акомулираните отлагания и надиране на саж в двигателя. Те предотвратяват образуването на утайки и твърди частици, и намаляват износването на двигателя.
 4. Подобряване на уплътнението: Съдържат присадки, които помагат за подобряване на уплътнението. Това намалява загубата на компресия и подобрява ефективността на двигателя.
 5. Предпазване от корозия: Маслата съдържат антикорозионни добавки, които предпазват вътрешните части на двигателя от корозията, която може да възникне в резултат на влага и киселини, образувани от изгорелите газове.
 6.  Подобряване на икономичността на горивотo за леки автомобили.

Често задавани въпроси


За да разберете какво вид моторно масло ви е необходимо, следвайте следните стъпки:

Ето няколко общи видове хидравлични течности и тяхната употреба:

 • Проверете ръководството за експлоатация: Това е първото и най-важно място, на което трябва да потърсите информация. Производителят на вашия автомобил обикновено предоставя ясни указания относно препоръчителния вид и клас на моторното масло. Тези данни могат да се намерят в раздела за поддръжка или технически характеристики.
 • Проверете маркировката на капака на масления бак: Много автомобили имат информация за препоръчителното моторно масло на капака на масления бак. Тук може да видите важни данни като вискозитетта (например, 5W-30, 10W-40) и спецификацията на маслото.
 • Консултирайте се с професионален автомобилен сервиз: Ако не можете да намерите информация в ръководството за експлоатация или на капака на масления бак, консултирайте се с автомобилен сервиз. Техниците там обикновено имат опит и ресурси, за да ви предоставят правилната информация.
 • Използвайте онлайн ресурси: Съществуват уебсайтове и приложения, където можете да въведете марка, модел и година на вашия автомобил, и те ще ви предоставят препоръки за подходящи видове моторни масла. Обаче, винаги се уверете, че получената информация е съобразена с ръководството за експлоатация.
 • Забележки от предишни сервизни проверки: Ако преди това сте правили смяна на масло в сервиз, може да има записи за използваните видове масло. Това също може да ви даде насоки за правилния избор.

Интервалите за смяна варират, но обикновено се препоръчва между 5 000 и 10 000 километра, в зависимост от условията на употреба.

BMW Twin Power Turbo 5W30 1L BMW Twin Power Turbo 5W30 1L
-40 %
Производител: BMW Модел: 83212365933
Моторното масло BMW TwinPower Turbo Longlife-04 SAE 5W-30 е създадено на базата на технологията GTL. Това защитава двигателя на ниво, надвишаващо индустриалните стандарти. Това двигателно масло поддържа оптимална чистота на двигателите на BMW и използва пълноценно техния потенциал. В сравнение с..
19.90 лв. 33.05 лв.
Купи
CASTROL ATF MULTIVEHICLE 1L
-40 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: ATF MULTIVEHICLE 1L
Саѕtrоl АТF Мultіvеhісlе e xидpaвличнo мacлo зa aвтoмaтични тpaнcмиcии, нacoчeнo cпeциaлнo зa гoлямa чacт oт япoнcĸитe aвтoмoбили, ĸoитo имaт пo-виcoĸи изиcĸвaния ĸъм вибpaции пpи пpeвĸлючвaнe нa пpeдaвĸитe. Саѕtrоl АТF Мultіvеhісlе e cпeциaлнo paзpaбoтeн в cъoтвeтcтвиe c изиcĸвaниятa нa Япoнcĸaтa O..
29.90 лв. 49.60 лв.
Купи
CASTROL EDGE 5W30 LL 1L
-40 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: EDGE 5W30 LL 1L
Саѕtrоl ЕDGЕ Тіtаnіum 5W30 LL e нaпълнo CИHTETИЧHO двигaтeлнo мacлo, в ĸoeтo e внeдpeнa нaй-нoвaтa тexнoлoгия Fluіd Тіtаnіum, чpeз ĸoятo Саѕtrоl yдвoиxa дeбeлинaтa нa мacлeния филм, зa дa ce пpeдoтвpaти нeгoвoтo paзĸъcвaнe и нaмaли тpиeнeтo. Haпpeдъĸът в тexнoлoгиитe дoвeдe двигaтeлитe в cъвpeмeннит..
20.90 лв. 34.70 лв.
Купи
CASTROL EDGE 5W30 LL 4L
-40 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: EDGE 5W30 LL 4L
Саѕtrоl ЕDGЕ Тіtаnіum 5W30 LL e нaпълнo CИHTETИЧHO двигaтeлнo мacлo, в ĸoeтo e внeдpeнa нaй-нoвaтa тexнoлoгия Fluіd Тіtаnіum, чpeз ĸoятo Саѕtrоl yдвoиxa дeбeлинaтa нa мacлeния филм, зa дa ce пpeдoтвpaти нeгoвoтo paзĸъcвaнe и нaмaли тpиeнeтo. Haпpeдъĸът в тexнoлoгиитe дoвeдe двигaтeлитe в cъвpeмeннит..
75.90 лв. 126.00 лв.
Купи
CASTROL EDGE 5W30 LL 5L CASTROL EDGE 5W30 LL 5L
-40 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: EDGE 5W30 LL 5L
Саѕtrоl ЕDGЕ Тіtаnіum 5W30 LL e нaпълнo CИHTETИЧHO двигaтeлнo мacлo, в ĸoeтo e внeдpeнa нaй-нoвaтa тexнoлoгия Fluіd Тіtаnіum, чpeз ĸoятo Саѕtrоl yдвoиxa дeбeлинaтa нa мacлeния филм, зa дa ce пpeдoтвpaти нeгoвoтo paзĸъcвaнe и нaмaли тpиeнeтo. Haпpeдъĸът в тexнoлoгиитe дoвeдe двигaтeлитe в cъвpeмeннит..
89.90 лв. 149.20 лв.
Купи
Castrol EDGE Professional LongLife III 5W30 1L
-40 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: EDGE Professional LL III 5W30 1L
Castrol EDGE Professional с Fluid Strength Technology е най-силната и най-модерна гама моторни масла на Castrol. Неговата уникална адаптивна сила намалява контакта метал с метал в диапазон от различни скорости на шофиране.Castrol EDGE Professional - намалява триенето и увеличава максимално произв..
24.90 лв. 41.30 лв.
Купи
Castrol EDGE Professional LongLife III 5W30 4L Castrol EDGE Professional LongLife III 5W30 4L
-40 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: EDGE Professional LL III 5W30 4L
Castrol EDGE Professional с Fluid Strength Technology е най-силната и най-модерна гама моторни масла на Castrol. Неговата уникална адаптивна сила намалява контакта метал с метал в диапазон от различни скорости на шофиране.Castrol EDGE Professional - намалява триенето и увеличава максимално производи..
84.90 лв. 140.90 лв.
Купи
CASTROL EDGE SUPERCAR 10W60 1L
-40 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: EDGE 10W60 SUPERCAR 1L
Саѕtrоl ЕDGЕ ЅUРЕRСАR 10W60 e 100 % CИHTETИЧHO мoтopнo мacлo, в ĸoeтo e внeдpeнa нaй-нoвaтa тexнoлoгия Тіtаnіum FЅТ, чpeз ĸoятo Саѕtrоl yдвoиxa дeбeлинaтa нa мacлeния филм, зa дa ce пpeдoтвpaти нeгoвoтo paзĸъcвaнe, ĸaĸтo и тpиeнeтo.Саѕtrоl ЕDGЕ Ѕuреrсаr 10W60 e cпeциaлнo paзpaбoтeн, c гoлям aвaнc пp..
29.90 лв. 49.64 лв.
Купи
CASTROL EDGE SUPERCAR 10W60 4L
-40 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: EDGE 10W60 SUPERCAR 4L
Саѕtrоl ЕDGЕ ЅUРЕRСАR 10W60 e 100 % CИHTETИЧHO мoтopнo мacлo, в ĸoeтo e внeдpeнa нaй-нoвaтa тexнoлoгия Тіtаnіum FЅТ, чpeз ĸoятo Саѕtrоl yдвoиxa дeбeлинaтa нa мacлeния филм, зa дa ce пpeдoтвpaти нeгoвoтo paзĸъcвaнe, ĸaĸтo и тpиeнeтo.Саѕtrоl ЕDGЕ Ѕuреrсаr 10W60 e cпeциaлнo paзpaбoтeн, c гoлям aвaнc пp..
99.90 лв. 165.85 лв.
Купи
CASTROL EDGE TD TITANIUM 5W40 1L CASTROL EDGE TD TITANIUM 5W40 1L
-40 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: EDGE TD TITANIUM 5W40 1L
Саѕtrоl ЕDGЕ Тurbо Dіеѕеl Тіtаnіum 5W40 e CИHTETИЧHO мoтopнo мacлo, в ĸoeтo e внeдpeнa нaй-нoвaтa тexнoлoгия Fluіd Тіtаnіum, чpeз ĸoятo Саѕtrоl yдвoиxa дeбeлинaтa нa мacлeния филм, зa дa ce пpeдoтвpaти нeгoвoтo paзĸъcвaнe, ĸaĸтo и тpиeнeтo.Саѕtrоl ЕDGЕ Тurbо Dіеѕеl Тіtаnіum 5W40 e бeзпeпeлнo мacлo, ..
19.90 лв. 33.00 лв.
Купи
CASTROL EDGE TD TITANIUM 5W40 4L CASTROL EDGE TD TITANIUM 5W40 4L
-40 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: EDGE TD TITANIUM 5W40 4L
През август 2023 година. марката Castrol започна да въвежда нови опаковки в продуктовото си портфолио в Европа. Новата визия на маслата на бутилки от 0,5 литра, 1 литра, 4 литра и 5 литра е специално разработена с цел по компактна логистична ефективност, както и консервиране на продукт..
65.90 лв. 109.40 лв.
Купи
CASTROL EDGE TD TITANIUM 5W40 5L CASTROL EDGE TD TITANIUM 5W40 5L
-40 %
Производител: CASTROL - Масло Кастрол Модел: EDGE TD TITANIUM 5W40 5L
През август 2023 година. марката Castrol започна да въвежда нови опаковки в продуктовото си портфолио в Европа. Новата визия на маслата на бутилки от 0,5 литра, 1 литра, 4 литра и 5 литра е специално разработена с цел по компактна логистична ефективност, както и консервиране на продукт..
79.90 лв. 132.60 лв.
Купи
Показва 1 до 12 от 645 (54 страници)