МЕНЮ
КОЛИЧКА

Хидравлично масло

Хидравлично масло

Как да изберем хидравлично масло?

Изискванията за използване на хидравлични течности се увеличават с развитие на технологиите. Разработването на по-компактни конструкции, по-малки обеми на маслото и специални конструктивни решения с по-малки междини за смазване, означават работа при по-високи температури, налягания и натоварвания за използваното смазочно средство.

Изборът на подходящо хидравлично масло е важен за поддържането на ефективната работа на хидравличната система. Важно е да се имат предвид няколко фактора, които влияят на избора на подходящото масло:

 • Вид на хидравличната система: Различни хидравлични системи изискват различни видове масла. Например, индустриални и мобилни хидравлични системи използват различни видове масла.
 • Работни условия: Ако системата работи при високи температури, влажност или други екстремни условия, трябва да се избере масло, което може да се справи с тези условия.
 • Вискозитет на маслото: Вискозитета на хидравличното масло е важен параметър. Той трябва да бъде подходящ за температурните условия, при които системата ще работи.
 • Производителност на маслото: Различните масла имат различни характеристики и производителности. Изберете масло, което отговаря на спецификациите на производителя на оборудването.
 • Съвместимост с материалите: Уверете се, че маслото е съвместимо с материалите на уплътненията и другите части на системата.
 • Спецификации и стандарти: Проверете дали маслото отговаря на спецификациите и стандартите, предписани от производителя на оборудването.

Какви видове хидравлични масла се използват?

 • Според състава:

Минерално масло -  произвежда се на базата на рафиниран петрол и в състава са включени редица добавки.

Характеризира се с ниска агресивност към гумените елементи и ги предпазва от напукване при излагане на ниски температури.

Недостатъците на минералното хидравлично масло са, че е с висок вискозитет при ниски температури и има малко по-кратък експлоатационен живот.

Синтетично масло - хидравлично масло за кормилна уредба с отлична производителност, устойчивост на разпенване, равномерен вискозитет, устойчивост на екстремни температури и по-дълъг живот.

Недосттък е високата цена и високата агресивност към гумените елементи и уплътнения, ако те не са изработени от специален материал.

Полусинтетично масло -  характеризира се с умерена цена и с доста по-дълъг експлоатационен живот в сравнение с минералните хидравлични течности.

Има висока устойчивост на корозия и слабо изразена склонност към разпенване.

Недостатък е високата агресивност към гумените компоненти.

 • Според цвета:

Червено хидравлично масло - познато е под името Dexron. Произвежда се от General Motors. Използва се в автомобили с марките General Motors, Mazda, Toyota, Nissan Hyundai и Kia.

Жълта течност за серво управление - произвежда се от Daimler и е предназначена основно за автомобилите на Mercedes Benz.

Хидравличното масло в зелен цвят - Произвежда се от Pentosin (германска компания). Използва се в автомобили: Ford, Volkswagen, BMW, Bentley, Volvo, както и в различни модели автомобили, произведени от групата на Daimler AG.

Каква е разликата между маслата с червен и зелен цвят?

Цветът показва кой е производителят и за каква трансмисия е предназначено маслото. Той не влияе върху качеството на маслото, не показва дали то е синтетично, полусинтетично или минерално.

 Основната разлика между червено и зелено хидравлично масло е в това за какъв тип скоростни кутии са предназначени. Червеното хидравлично масло се използва за превозни средства с автоматична трансмисия. Зеленото масло е приложимо единствено за ръчните скоростни кутии.

Много съществена разлика между двата цвята хидравлични масла е,възможността за тяхното смесване:

червеното масломоже да се смесва с жълто хидравлично масло;

течност със зелен цвят смесването както с червена, така и с жълта хидравлична течност не е препоръчително.

Добавките, които се съдържат в продуктите са с различен химичен състав, което при смесването им може да доведе до сгъстяване на течността, загуба на предпазващи от корозия свойства, отделяне на неразтворима утайка и много други.

Маслата са много различни едни от други по вискозитет, добавки и технология, така че преди да смесите течности, е важно внимателно да проучите техния състав и свойства. Червените масла с различна основа (минерална и синтетична) също не могат да се смесват.

Вискозитет на хидравличните масла

Вискозитетта на хидравличните масла е ключов параметър, който определя течността на маслото и неговата способност да се движи в системата при различни температури. Поведението на потока на хидравличните флуиди по време на работа и най-вече при гранични температури има решаваща роля.

Това свойство се описва от индекса на вискозитета (VI) и влияе върху надеждното смазване на всички компоненти. VI се изчислява от кинематичния вискозитет при 40°С и 100°С. Ниската стойност на VI означава по-слабо проникване на масло при ниска температура и висок спад на вискозитета при топлина.

Ако течливостта на използваното смазочно средство е недостатъчна, възникват умора и износване. При високи температури трябва да се осигури стабилен маслен филм, в противен случай може да настъпи износване и кавитация.

Вискозитетът на хидравличните масла не е характеристика на качеството. Все пак той се определя от производителя в зависимост от приложението. Вискозитетът се определя от вътрешното триене на течността. То винаги зависи от температурата. При ниски температури вискозитетът се увеличава. При по-високи температури вискозитетът намалява.

Кога се сменя хидравличното масло на колата?

До влошаване на качеството на маслото може да се стигне вследствие на резки спадове в наляганията на системата, което от своя страна може да стане заради прегряване, избор на грешен продукт, агресивно каране или друга повреда в някой елемент от системата.

Всички течности, които циркулират в системата на автомобила и хидравличното масло, трябва да се сменят периодично. Този вид автомобилни масла има сравнително дълъг живот и повечето производители препоръчват смяната им да се извършва на всеки 4 години или на изминати 100 000 км.

Случва се маслото да изгуби своята ефективност и тогава се налага смяната да бъде извършена по-рано от препоръчителните срокове. При ремонт на помпата или друга част от кормилната уредба е момент, в който трябва да се извърши и смяна на хидравлично масло.

Признаци, които показват, че е време за смяна:

 • Затруднено управление на волана - ако усещате трудност с волана при извършване на маневри;
 • Необичайни шумове при завъртане на волана - появяват се най-често, когато завъртате волана наляво или надясно.
 • Миризма на изгоряло - усеща се най-силно в купето; дължи се на липсата на достатъчно смазочна течност в казанчето за хидравлично масло.
 • Промяна в цвета на маслото - ако при визуална проверка установите, че цветът на течността се е променил, това означава, че в него има примеси или че е остаряло.
 • Ако нивото на смазката е ниско, тя не може да смазва ефективно компонентите на сервото, а това води до тяхното триене и прегаряне.

Може ли да се долива хидравлична течност?

Почти всички флуиди в автомобила, в това число и хидравличното, масло могат да бъдат доливани.

Проверката на нивото на течността се извършва с помощта на измервателна пръчка, която обикновено е свързана към капачката на резервоара.

След избърсване, пръчката трябва да се потопи отново в течността, която се намира в резервоара и след изваждането й се установява какво е нивото на течността. Ако нивото е между “минимално” и максимално”, тогава всичко е наред, а ако нивото е по-скоро “минимално” тогава трябва да долеете масло. Доливането се извършва на равна повърхност и при студен двигател.

 Уверете се, че хидравличната течност, която добавяте, отговаря на спецификациите и изискванията на производителя на оборудването. Използването на неподходящо масло може да доведе до проблеми с работата на системата.

Хидравличното масло и неговата роля в кормилната уредба

 Хидравличното масло има за задача чрез смазване на компонентите на системата да улесни маневрите на водача при управление на транспортното средство, особено когато колелата на колата трябва да се завъртят.

То изпълнява няколко основни функции (роли):

 • двупосочно предаване на мощност– от волана към помпата и от помпата към кормилния механизъм;
 • защита срещу триене на елементите на хидравличната усилвателна система;
 • превенция от прегряване;
 • предпазва от корозия.

Минерално или синтетично масло за хидравлика на волана?

В кормилната система има значителен брой гумени части и уплътнения, а синтетиката действа върху тях по-агресивно и дълготрайността на елементите е значително намалена. Ето защо, преди да използвате този тип смазка в системата, трябва да се уверите, че неговите каучукови компоненти взаимодействат добре с него и имат специален състав.

Изборът между минерално и синтетично хидравлично масло за системата на волана зависи от различни фактори, включително производителя на автомобила, модела и препоръките на производителя.

Ето някои общи насоки:

 • Минерално масло: Това е традиционният вид хидравлично масло. Подходящо е за по-стари модели автомобили. Тези масла имат по-ниска устойчивост на високи температури и по-скромни характеристики за защита срещу износване в сравнение с синтетичните масла.
 • Синтетично масло: Този вид масло предлага по-добра устойчивост на високи температури и по-добра защита срещу износване. Синтетичните масла са по-стабилни при различни температурни условия и могат да осигурят по-дълъг живот на системата. Подходящи са за по-съвременни автомобили и автомобили с по-сложни хидравлични системи.

Образуване на пяна в хидравличните масла

Влизането на въздух, примеси, оксидирането, но също и специални проектни параметри могат да доведат до образуване на пяна по време на експлоатация. Пяната намалява смазващата способност на хидравличното масло и предотвратява оптималното предаване на мощността.

Пяната води до абразивно износване и до възникване на риск за околната среда, тъй като предизвиква изхвърляне на масло. Евтините хидравлични масла не могат да се справят без добавяне на пеногасители на базата на силиконово масло. Те са повърхностно активни, т.е. утаяват се върху масления филм и се филтрират. Това означава, че надеждната защита срещу образуването на пяна вече не е гарантирана. Единственият ефективен начин за решаване на проблема е да се намери и отстрани причината. Добавянето на пеногасители не е постоянно решение.

Какво е деемулгираща способност на хидравличните масла?

Това е способността на хидравличните масла да разделят вода от маслото и обратното. В хидравличните системи, където може да има контакт с вода (например, влага от околната среда или други източници), деемулгиращите хидравлични масла са важни за поддържане на ефективността и дълъг живот на системата.

При избора на хидравлично масло е важно да се обърне внимание на деемулгиращите му свойства, особено ако системата може да бъде изложена на влага. Производителите на масла често предоставят информация за деемулгиращите характеристики в техните технически спецификации.

Ако свободната вода се отдели или образува емулсия с маслото, работата на смазващото средство се нарушава значително. Освен това, настъпва ускорено стареене на маслото, корозия и повреди вследствие на кавитация и износване. По тази причина деемулгиращото поведение играе важна роля в много от хидравличните системи. За масла с добри свойства за отделяне на водата, свободната вода може да бъде оптимално отделена от маслото и просто изпусната.

Видът на хидравличното масло, което трябва да използвате, зависи от конкретната хидравлична система във вашия автомобил.

Ето няколко общи видове хидравлични течности и тяхната употреба:

 • Минерални хидравлични масла (LHM): Тези масла се използват често в хидравличните системи на някои по-стари автомобили, особено от марката Citroën. Те са често зелени или жълти.
 • Синтетични хидравлични масла: Тези масла са обикновено по-устойчиви на високи температури и предлагат подобрена защита срещу износване. Те се използват в много съвременни автомобили.
 • Масла на минерална основа: Някои хидравлични системи, например тези в стари модели Jeep и други, могат да изискват масла на минерална основа.
 • Био-хидравлични течности: Тези течности са биоразградими и са чест избор в някои приложения, където е важно да се намалят екологичните въздействия.
 • Universal Tractor Transmission Oil (UTTO): Това е специално масло, което се използва в селскостопанските машини и трактори, където трябва да се обслужват хидравлични системи и трансмисии.

Да, обикновено може да се долива хидравлична течност. Хидравличната течност е важна за правилната работа на хидравлични системи в автомобила, като например системата за спирачки или волана. Ако забележите, че нивото на хидравличната течност е под минималното допустимо ниво, е препоръчително да добавите подходящата течност.

Трансмисионно масло FANFARO TO-4 POWERTRAIN OIL SAE 30, 20л
-40 %
Производител: FANFARO Модел: FANFARO TO-4 POWERTRAIN OIL 20L
Специално всесезонно трансмисионно хидравлично минерално масло, предназначено за използване вхидравлични системи, трансмисии и скоростни кутии (включително силови),бордови скоростни кутии на други устройства на офроуд оборудване с ибез спирачки за ниско натоварване (съединители).Той отговаря на стро..
155.00 лв. 257.30 лв.
Купи
Хидравлично масло Areca HYDRO HV HLP 46, 20л
-40 %
Производител: ARECA Модел: Areca HYDRO HV 46 20L
Areca HYDRO HV е противоизносна минерална хидравлична течност с висок вискозитетен индекс. Използва се за голямо разнообразие от приложения:- Хидравлични устройства, монтирани в превозни средства за строителство и селскостопански съоръжения. - Промишлено оборудване, чувствително към пром..
145.00 лв. 240.70 лв.
Купи
Хидравлично масло Areca POLYRECA 46, 20л
-40 %
Производител: ARECA Модел: Areca POLYRECA 46 20L
ARECA POLYRECA 46 е хидравлично масло с висок вискозитетен индекс, добри противоизносни и антиоксидантни свойства, предназначено за използване в различни промишлени агрегати и механизми. Приложение: Хидравлични системи с високоскоростни помпи за високо налягане. Олеодинамични системи и механизми з..
125.00 лв. 207.50 лв.
Купи
Хидравлично масло Areca POLYRECA 68, 20л
-40 %
Производител: ARECA Модел: Areca POLYRECA 68 20L
ARECA POLYRECA 68 е хидравлично масло с висок вискозитетен индекс, добри противоизносни и антиоксидантни свойства, предназначено за използване в различни промишлени агрегати и механизми. Приложение: Хидравлични системи с високоскоростни помпи за високо налягане. Олеодинамични системи и механизми ..
130.00 лв. 215.80 лв.
Купи
Хидравлично масло Champion LDS 1L
-35 %
Производител: CHAMPION Модел: Champion LDS 1L
Това е пълна синтетична смазка, базирана на внимателно подбрани много висококачествени базови масла. Това е високоефективна хидравлична течност за приложение в съвременните агрегати за превозни средства, наред с други, Citroën. Подходящ е за всички екстремни температури на околната среда и гарантира..
37.80 лв. 58.59 лв.
Купи
Хидравлично масло Champion LHM 1L
-35 %
Производител: CHAMPION Модел: Champion LHM 1L
Това е минерална хидравлична течност за автомобили Peugeot и Citroen. Може да се използва до -40 ° C, има висока температура на кипене и е нечувствителен към влага. Не е агресивен към обичайните еластомери.    PSA B71 2710    AFNOR NF E 48-603 HV    AFNOR..
20.50 лв. 31.77 лв.
Купи
Хидравлично масло CYCLON HYDROPREMIUM 68 20L
-40 %
Производител: CYCLON Модел: HYDROPREMIUM 68 20L
Хидравличното масло CYCLON HYDROPREMIUM 68 се състои от високо рафинирани минерални базови масла и специални добавки, отговарящи на класификацията ISO 6743-4:(ISO-L-HM). Лубрикантите са подобрени чрез специална обработка с добавки за минимизиране корозия, окисление, разпенване и износване на машини...
130.00 лв. 215.80 лв.
Купи
Хидравлично масло Fanfaro Hydro ISO 46, 20л
-40 %
Производител: FANFARO Модел: Hydro ISO 46 20L
Всесезонно минерално хидравлично масло, създадено за хидравлични устройства на стационарно и мобилно оборудване, работещи при стандартни и високи работни температури. Той е разработен, като се вземат предвид изискванията за промишлени хидравлични системи, работещи в условия на високи натоварвания, н..
120.00 лв. 199.20 лв.
Купи
Хидравлично масло FEBI HYDRAULIC ZH-M 1L
-40 %
Производител: FEBI Модел: FEBI 02615 HYDRAULIC 1L
Минералното хидравлично масло Febi Hydrauliköl ZH-M е разработено от инженерите на Ferdinand Bilstein GmbH и притежава изключителни качества, за което сочи и нарастващото търсене за този продукт. След редица тестове, които успяхме да проведем можем съвсем спокойно да заявим, че цялата проду..
16.50 лв. 27.40 лв.
Купи
Хидравлично масло Gazprom MHL 68 10L
-35 %
Производител: GAZPROM Модел: Gazprom MHL 68 10L
Хидравличните масла MHL 68 се произвеждат от дълбоко рафинирани базови фракции, притежаващи добри деемулгиращи и въздухоотделителни свойства, легирани с композиция от присадки, състояща се от инхибитори на окисление, ръжда и корозия.DIN 51524-part1 (HL)..
45.00 лв. 69.75 лв.
Купи
Хидравлично масло Gazpromneft Hydraulic 46, 205л
-35 %
Производител: GAZPROM Модел: Gazprom 46 205L
Gazpromneft Hydraulic 46 е хидравлично масло, предназначено за използване в стационарни хидравлични задвижвания, където се изискват добри свойства срещу износване, ефективна защита от корозия, отлична филтрабилност и минимизиране на отлаганията. Маслата от серията Gazpromneft Hydraulic 46 имат ш..
940.00 лв. 1,457.00 лв.
Купи
Хидравлично масло MANNOL Hydro ISO 32, 10л
-40 %
Производител: MANNOL Модел: MANNOL 2101 10L
Всесезонно минерално хидравлично масло, създадено за хидравлични устройства на стационарни и мобилни съоръжения, работещи при стандартни и високи работни температури. Той е разработен, като се вземат предвид изискванията за индустриални хидравлични системи, работещи в условия на високи натоварвания,..
65.00 лв. 107.90 лв.
Купи
Показва 1 до 12 от 35 (3 страници)